W okresie wiosennym często zastanawiamy się nad tym, jak zrzucić zbędne kilogramy, które nagromadziliśmy przez zimę. Nie jest to to takie proste, jednakże jeśli zdecydujemy się na dietę owocowo-warzywną, możemy osiągnąć zamierzany cel. Dieta owocowo-warzywna od dawna cieszy się wielkim zainteresowaniem. Zainteresowanie to widać, właśnie wiosną, kiedy to świeżych warzyw nie brakuje. Zachęcamy do wypróbowania diety owocowo-warzywnej, która jest smaczna i zdrowa. Dieta ta wspaniale oczyszcza nasz organizm z toksyn, powoduje, że czujemy się lżej i zdrowiej.
Podstawowe zasady związane z dietą owocowo- warzywną
Decydując się na dietę owocowo-warzywną, musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, których trzeba przestrzegać. Oto one:
Dietę owocowo-warzywną można stosować 10 – 90 dni – w zależności od samopoczucia,
Dłuższe stosowanie diety owocowo-warzywnej powinno być kontrolowane przez lekarza,
Dieta ta może być stosowana przez dzieci, młodzież oraz osoby starsze, jednakże nie dłużej niż 10 dni,
Osoby przewlekle chore powinny się skonsultować z lekarzem zanim zaczną stosować dietę owocowo-warzywną.
Korzyści z diety owocowo-warzywnej
Dieta owocowo- warzywna doskonale wpływa na nasz organizm oraz cerę. Pomaga schudnąć około 3 kg w ciągu dwóch tygodni. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców powoduje przede wszystkim:
oczyszczenie z toksyn,
poprawę cery, która staje się promienna i świeża,
odporność na stres,
wzmocnienie odporności,
lepsze samopoczucie.
Najbardziej wskazane warzywa i owoce w diecie
Dieta owocowo-warzywna powinna obfitować przede wszystkim w warzywa korzeniowe, kapustne, liściaste, cebulowe i dyniowate. Warto postarać się, by w naszej diecie nie zabrakło ogórków koszonych, pomidorów, papryki, kabaczków. Wśród owoców powinny dominować przede wszystkim jabłka, cytryny, arbuzy, grejpfruty.
Warzywa należy spożywać w postaci:
surówek z odrobiną oliwy z oliwek,
duszonej,
zup gotowanych na wodzie, bez tłuszczu.
To, co istotne w diecie owocowo-warzywnej to podstawowa zasada, jaką jest całkowite wyeliminowanie soli kuchennej. Dlaczego? Sól zatrzymuje wodę w ustroju, wpływa niekorzystnie na oczyszczanie.
Skutki stosowania diety owocowo-warzywnej
Zdaniem lekarzy, wprowadzenie dużej ilości warzyw i owoców oraz unikanie soli i tłuszczów, przyczyni się do poprawy zdrowia u osób, które na co dzień borykają się z takimi dolegliwościami jak:
zachwianie równowagi wodno-elektrolitowej,
nadciśnienie tętnicze krwi oraz jego skoki,
cukrzyca,
bóle wieńcowe,
bóle stawów.
U wielu chorych na nadciśnienie, którzy zdecydowali się na wprowadzenie większej ilości warzyw i owoców, zamiast tłustych przekąsek, zmniejszono dawki leków.
Warzywa i owoce
Każdy, kto sceptycznie patrzy na dietę owocowo-warzywną, powinien zapoznać się z dobrodziejstwami, jakie niosą za sobą owoce i warzywa.
Rola warzyw polega przede wszystkim na zawartości witamin, składników mineralnych oraz łatwo przyswajalnych cukrów. Owoce i warzywa są najważniejszym źródłem witaminy C, której niedobór manifestuje się między innymi:
ogólnym osłabieniem,
zmniejszeniem odporności na zakażenia,
pękaniem naczyń włosowatych,
bólami głowy,
bólami stawów.
Warzywa i owoce zawierają bogactwo potasu, wapnia, magnezu, kobaltu, fosforu, żelaza, cynku, jodu, manganu i miedzi.
Owoce i warzywa zawierają mnóstwo błonnika, w skład którego wchodzą duże ilości pektyn. Substancje te ułatwiają nasze trawienie oraz pobudzają perystaltykę jelit. A to już bardzo wiele, by móc schudnąć w zdrowy sposób.