Czy musisz unikać glutenu?

Czy musisz unikać glutenu?

Czym jest gluten?

Gluten to białko, które występuje naturalnie w zbożu, takim jak pszenica, żyto czy jęczmień. Dodaje się go również do wielu produktów spożywczych o wysokiej zawartości węglowodanów, na przykład do chleba, makaronów i płatków zbożowych. Elastyczność glutenu zapewnia im zachowanie pożądanej przez producentów konsystencji. Wielu z nas zadaje sobie obecnie pytanie o to, czy dieta wykluczająca gluten jest lepsza dla zdrowia. Wraz z rosnącą ostatnio liczbą osób, u których występują alergie i nietolerancje pokarmowe, rośnie również obawa przed spożywaniem produktów zawierających popularne alergeny.

Gluten jako przyczyna chorób

Celiakia to poważna choroba, wywoływana przez wyjątkowo wysoką wrażliwość na gluten. Wywołuje stany zapalne, a nawet krwawienie w jelitach, co nie tylko utrudnia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia, ale także może mieć inne groźne dla zdrowia konsekwencje. Podrażnienie układu pokarmowego przez gluten u osób, które nie tolerują tego białka, na dłuższą metę prowadzi do utraty wagi, anemii i zaburzeń trawienia. Wbrew popularnym przekonaniom, badania wykazują, że na celiakię cierpi tak naprawdę tylko niewielki odsetek populacji. Jedynym rozwiązaniem dla takich osób jest wyeliminowanie glutenu ze swojej diety na stałe. Wielu z nas przechodzi na taki tryb żywienia, mimo braku stwierdzonej celiakii. Przyczynia się do tego fakt, że wiele osób z pierwszych stron gazet zachwala jak odstawienie glutenu wpłynęło pozytywnie na ich zdrowie i wagę, a producenci żywności prześcigają się w zaopatrywaniu nas w bezglutenowe wersje ulubionych smakołyków.

Czy unikanie glutenu to zdrowsza opcja?

Liczne badania nie wykazały skutków ubocznych spożywania glutenu, jeśli nie stwierdzono u nas celiakii. Śmiało więc możemy sięgać po ulubiony chleb, płatki zbożowe czy makarony. Z drugiej jednak strony, gluten nie jest kluczowym składnikiem w utrzymaniu zdrowia organizmu. W wielu krajach na świecie, jak na przykład w Azji, to ryż, a nie zboża są podstawą diety społeczeństwa. Mimo to nie odnotowuje się poważnych problemów zdrowotnych połączonych z małą dzienną dawką glutenu, a wręcz często takie osoby dożywają sędziwego wieku. Lekarze przestrzegają jednak przed odstawieniem glutenu bez zasięgnięcia porady u specjalisty. Pełne ziarno to bogate źródło minerałów i cennych składników odżywczych. Eliminowanie produktów zbożowych z codziennej diety może skutkować niedoborami żelaza, wapnia, kwasu foliowego, czy błonnika. Jeśli mamy podejrzenia, że gluten nam nie służy, zgłośmy się do lekarza i wykonajmy odpowiednie badania krwi. W końcu w trosce o zdrowie należy kierować się naszymi indywidualnymi potrzebami, bez ślepego podążania za modą.

Więcej ciekawych artykułów na temat zdrowia i porad dietetycznych znajdziesz tutaj – blog dietetyczny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *